Gezonde voeding is de basis
Gezonde voeding is de basis

 

Zijn ekstra vitaminen en mineralen nodig?

 

Als u goed en gevarieerd eet, heeft u geen ekstra vitaminen en mineralen nodig en een voedingssupplement kan goede en gevarieerde voeding niet vervangen.

 

Dus goede, gevarieerde voeding is en blijft de basis van gezondheid. Maar niet iedereen is, om welke reden dan ook, in staat om hier voldoende aandacht, moeite en tijd aan te geven. Daarbij zijn er nogal wat hindernissen om aan nog gezonde voedingsprodukten en de juiste produktinformatie te komen:

  • de verarming van onze voeding begint bij plantaardige produkten vaak al vóór de groei door het gebruik van kunstmest. Kunstmest bevat voornamelijk Kalium, Stikstof en Fosfor, en af en toe voegt de boer ook nog Magnesium toe. Op deze manier worden de grond en dus ook de produkten die erop groeien te arm aan Selenium, Zink, Mangaan, Chroom en andere mineralen
  • in de gangbare akkerbouw en tuinderij worden voor de “bescherming” van de gewassen tegen ongedierte en onkruid nog steeds giftige bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en herbiciden gebruikt. Toegestaan door de overheid, dat wel ja. Maar in andere landen zijn diezelfde pesticiden weer verboden. Hier krijgt u deze voor niets bij uw toch al zo verarmde groenten en andere voedingsmiddelen

Ieder mens heeft zijn eigen konstitutie, en de ene mens heeft (ogenschijnlijk) minder last van de hierboven geschetste lagere voedselkwaliteit dan de andere. Maar als u kiest voor gezonde voeding, komt u als vanzelf bij de biologische tuinder en boer en natuurvoedingswinkel terecht. Tegenwoordig is het in een aantal regio’s in Nederland ook mogelijk via webwinkels biologische produkten te bestellen, die dan tegen een kleine vergoeding thuis bezorgd kunnen worden. In de regio van Roosendaal kunt u bijvoorbeeld veel biologische produkten via de webwinkel van De Heulhoeve in Hoeven kopen.

 

Mensen die al gezondheidsproblemen hebben kunnen daarnaast (afhankelijk van hun kwaal en medicijngebruik) baat hebben bij tijdelijke of langduriger suppletie van specifieke vitaminen en/of mineralen.

 

En mensen die om de een of andere reden niet kiezen voor biologische kwaliteit van voedsel, kunnen dan toch nog via voedingssupplementen de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. 

 

 

 

  

Voedingssupplementen

 

Linus Pauling Is één van de vier mensen die ooit twee Nobelprijzen hebben gewonnen.

Linus Pauling

(1901 - 1994)

      

De foto hiernaast is van prof.dr. Linus Pauling. Pauling was hoogleraar in de biochemie. Hij was tweevoudig Nobelprijswinnaar. De eerste Nobelprijs kreeg hij in 1954 voor zijn scheikundige werk, de tweede in 1962 voor zijn inspanningen op het gebied van de vrede. Maar dat is niet waarom hij hier staat.

 

Linus Pauling was de man die de orthomolekulaire geneeskunde in de wereld zette. In 1968 introduceerde Linus Pauling de term orthomoleculair. “Orthos” is Grieks voor “juist” of “gezond” en “moleculair” betekent “met betrekking tot de molekulen”. Deze juiste gezonde molekulen moeten wij halen uit voedingsstoffen in ons eten. En wanneer onze voeding ons deze optimale molekulen niet meer levert, dan wordt het gebruik van goede voedingssupplementen noodzakelijk.