Biologische produkten kunt u herkennen aan het EKO-keurmerk.
Biologische produkten kunt u herkennen aan het EKO-keurmerk.

 

Homeopathische geneesmiddelen kunnen u helpen weer gezond te worden. Maar zij komen niet in de plaats van een gezonde leefwijze. Ziekten die voortkomen uit een ongezond leef– en voedingspatroon vragen om verbetering van deze leefwijze. En ik vertel u niets nieuws als ik zeg dat niet roken, gezonde voeding, voldoende slaap, voldoende beweging en goede behuizing essentieel zijn om gezond te blijven. Toch schuilen hier een paar addertjes onder het gras.
 
Sporten is een manier om aan voldoende beweging te komen. Maar een licht ontspannen bewegingsprogramma is gezonder dan intensieve sportbeoefening. Matige lichaamsbeweging aktiveert het afweermechanisme en vermindert het risiko op hart- en vaatziekten en de overproduktie van stresshormonen.
 
Als u toch wilt sporten, kies dan vooral een sport die u leuk vindt, en die u fysiek vol kunt houden. Niet elke sport is voor iedereen geschikt. Voldoende bewegen kan ook zonder te sporten. Gewoon wandelen is de meest natuurlijke bewegingsvorm voor de mens. Yoga en Taoïstische Tai-Chi zijn bewegingsvormen die naast de matige lichaamsbeweging ook de vaak broodnodige ontspanning geven. Vaker lopen of fietsen, de hond uit laten, huishoudelijk werk, in de tuin werken, het zijn allemaal manieren om aan voldoende beweging te komen.

 

Wat u nodig heeft aan voeding is afhankelijk van uw individuele behoeften en heeft zeker ook te maken met uw konstitutie, dagelijkse bezigheden en uw leeftijd. Maar er zijn een aantal grondregels die voor ieder mens gelden. Iedereen heeft voldoende (en de juiste samenstelling van) vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vocht nodig om goed te kunnen funktioneren.


Hieronder een aantal adviezen:

Vetten

Eiwitten

Koolhydraten (suikers)

Groenten, vruchten en peulvruchten

Dranken